Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348
Desigualtat i exclusió social a Catalunya
Informe social 2014
Fundació Rafael Campalans
Coordinació: Eva Granados, Sílvia Dotras, Cristina González i Raúl Izquierdo
Col.laboracions de: Esther Niubó, Sílvia Dotras, Raúl Izquierdo, Raquel Gil, Sara Berbel, Felipe Campos, Jordi Giró, Pau Pérez de Acha, Joao França, Jordi Mir, Josep Maria Sabaté, Maria Mas, Bernardo Fernández, Àlex Solà, Eva Granados.
Feu clic aquí
Esther Niubó: Presentació
Després de l’èxit de l’Informe Social 2013. Atur, pobresa i desigualtats a Catalunya, la Fundació Rafael Campalans no volia deixar passar l’oportunitat de continuar analitzant les desigualtats socials existents a casa nostra, conscients que aquestes tenen un impacte negatiu en el model de creixement, i que perjudiquen greument el progrés i la cohesió social a la qual aspirem els i les progressistes. Per això, i amb la voluntat de seguir contribuint al debat sobre com fer possible a Catalunya un model de benestar propi de les societats avançades, hem considerat necessari i convenient plantejar un segon informe social centrat, en aquesta ocasió, en l’estudi de les desigualtats i l’exclusió social a la nostra societat, amb dades molt actualitzades de l’any que acabem de deixar enrere, i que porta per títol: Informe Social 2014. Desigualtats i exclusió social a Catalunya.
I és que, si bé és cert que des d’àmbits governamentals o empresarials arriben notícies relatives a una incipient recuperació econòmica a Catalunya i a la resta d’Espanya basada en una evolució positiva de determinats indicadors macroeconòmics, no percebem els mateixos signes de recuperació en l’àmbit social, o una millora de les condicions de vida de la ciutadania. Ans al contrari, en determinats casos, les situacions de vulnerabilitat social s’han agreujat i, per això, per segon any consecutiu, la Fundació ha volgut posar el focus en la situació de moltes persones i famílies que no perceben aquesta “recuperació”, i que continuen trobant-se en situació d’exclusió social. I per fer-ho, en aquest informe analitzarem els factors de vulnerabilitat social que tenen un efecte directe sobre aquesta exclusió per aproximar-nos a les seves múltiples vessants.
En aquest sentit, en el capítol introductori, a banda d’una aproximació teòrica sobre el concepte d’exclusió social en relació al de desigualtats o al de pobresa, trobareu una explicació exhaustiva de cada factor de risc social (personals, familiars i de l’entorn, socioeconòmics i politicoadministratius) i de les diferents dimensions que expliquen l’exclusió (econòmica, residencial, formativa, politicoadministrativa i relacional), que serviran per ordenar l’informe.
D’aquesta manera, el text es divideix en quatre apartats on s’agrupen els diferents capítols. En el dedicat a la dimensió econòmica de l‘exclusió social, podeu llegir els articles que examinen les desigualtats en el mercat de treball i la precarietat laboral, així com dues reflexions sobre la pobresa infantil o energètica, fenòmens molt preocupants malauradament d’actualitat. En l’apartat dedicat a la dimensió residencial podeu consultar un article centrat en pobresa i habitatge que posa de manifest la realitat derivada de les persones que acaben patint execucions hipotecàries amb pèrdua d’habitatge.
En la dimensió formativa, us recomanem la lectura de dos articles centrats a l’educació superior que posen llum sobre els obstacles a la funció d’ascensor social de la universitat arran de l’increment de taxes universitàries, i sobre el “precariat” universitari, amb el professorat associat com a evidència. I finalment, en la dimensió político-administrativa i de protecció social, trobareu els articles dedicats a les desigualtats en salut, a la maternitat com a factor de desigualtat vinculat a les dificultats de la conciliació de la vida personal, laboral i familiar, al finançament del sistema públic de pensions i a les desigualtats d’accés a la justícia derivades, entre d’altres, de la introducció de les taxes judicials, la limitació de l’univers de beneficiaris de la justícia gratuïta, les costes judicials i l’IVA.
Des d’aquestes línies, i en nom de la Fundació, vull agrair de manera expressa la col·laboració desinteressada de tots els autors i autores que novament enguany han fet possible aquest informe, i molt especialment als seus coordinadors: el Raül Izquierdo, la Sílvia Dotras i la Cristina González, pel seu impuls i orientació, el temps, esforç i feina que han dedicat perquè avui tingueu aquest llibre a les vostres mans. També a la Eva Granados, per la seva direcció i determinació en acompanyar políticament la Fundació en aquest camp d’estudi i divulgació, i per l’esforç de traduir els diferents anàlisis i aproximacions en propostes de mesures i actuacions concretes per a combatre l’exclusió, des de la política, en les seves múltiples cares. Ho podeu consultar en les notes finals. Gràcies a totes i tots per la vostra il·lusió, rigor i compromís.
El nostre país són totes i cadascuna de les persones que el conformen, i per això la Fundació Rafael Campalans continuarà treballant i posant el focus en la situació de moltes persones i famílies que sovint, com diu el propi informe, també se senten excloses de l’àmbit de presa de decisions col·lectives més immediat. En definitiva, estic convençuda que l’informe que teniu a les mans us aportarà dades, conceptes i propostes que us resultaran d’utilitat i interès. Desitjo que la seva lectura contribueixi a la reflexió sobre com assolir la societat justa que desitgem.
Desigualtat i exclusió social a Catalunya, Informe social 2014, Fundació Rafael Campalans, Gener de 2015.
Feu clic aquí
You must be logged in to post a comment Login