Declaració: Venim a sumar. Trobada munipalista a Girona


Notice: Undefined variable: post_layout in /home/forumcivej/www/wp-content/themes/advanced-newspaper/framework/functions/hook-functions.php on line 100

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 2414

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348

El socialisme democràtic pateix avui a Catalunya una doble crisi. D’una banda, una pèrdua de credibilitat general derivada de la decepció de la ciutadania en les formes i maneres de gestionar la societat i la democràcia i per la incapacitat de dur a terme autèntiques polítiques redistributives. De l’altra, davant de la crisi Catalunya – Espanya provocada per la Sentència del Constitucional de l’any 2010, haver renunciat als principis nacionals del moviment socialista aliant-se amb forces que no defensen els interessos de Catalunya.

Aquesta doble crisi ha deixat orfes a molts socialistes que aspiren a redreçar aquesta situació per la via de la renovació del socialisme democràtic i del suport al dret a decidir i en el posicionament en la defensa dels interessos del poble de Catalunya.

De forma immediata, la crisi d’aquest espai polític es deixa sentir en els homes i dones socialistes que participen en la vida municipal que reclamen una alternativa per poder reconstruir un espai socialista i catalanista.

Per tot l’exposat, reunits homes i dones d’orientació progressista, representants d’arreu del territori català, volem manifestar el següent:

1)    Que ens sentim compromesos amb els valors del socialisme democràtic i del catalanisme progressista. Som ciutadans i ciutadanes d’esquerres que compartim els ideals d’igualtat, de solidaritat i de justícia social, així com de defensa de la llengua i cultura catalanes, de la millora de l’autogovern de Catalunya en el sentit més ampli i del dret a decidir del nostre país a escollir lliurement el seu futur. Alhora, estem compromesos amb una nova manera de fer política, radicalment democràtica, de baix a dalt, de forma participativa i adequada a les exigències ciutadanes d’avui.

2)    Que estem vivint un període de crisi i transició social, econòmica, política i institucional on les cotes de benestar social assolides al llarg de molts anys de lluita es troben en clar procés de liquidació i on el paper del municipalisme és cabdal per afrontar-lo i per abordar els reptes que ens interpel·len avui. En un moment de pèrdua de credibilitat de les institucions públiques, la política municipal és clau per recuperar la confiança de la ciutadania, des de la proximitat, des del primer esglaó de la nostra democràcia, tal i com va ser clau, també, el paper dels primers ajuntaments democràtics l’any 1979 i la tasca dels municipis en les darreres dècades pel que fa a la construcció de la societat del benestar per la qual hem de seguir lluitant, contraposant-nos decididament a les actuals polítiques conservadores.

3)    Que el municipalisme, i molt especialment el municipalisme progressista, ha estat i és capaç de dur a terme ciutat a ciutat, barri a barri i carrer a carrer una obra de transformació profunda per tal de millorar la cohesió social i la qualitat de vida dels veïns i les veïnes de les nostres viles i ciutats. És en aquest sentit que cal reivindicar el paper dels Ajuntaments davant l’ofensiva conservadora que estan patint amb l’objectiu de buidar-los de contingut polític i de convertir-los en simples administradors del dia a dia. Aquesta ofensiva del govern de l’Estat es suma a altres problemes endèmics dels municipis com el de la insuficiència financera -que es veu ara agreujada pel capteniment de l’actual govern de la Generalitat-.

4)    Que en aquest context de defensa i revindicació del municipalisme progressista, doncs, i davant de la proximitat de les properes eleccions municipals de maig de 2015, ens veiem emplaçats a donar un pas endavant i a respondre a una demanda ciutadana evident: la de l’articulació organitzada, a nivell local, d’un espai socialista i catalanista amb identitat pròpia que se sent orfe, avui, de representació política.

5)    Que partint d’aquesta demanda social i d’aquest espai polític, volem contribuir decisivament a que poble a poble i ciutat a ciutat eclosioni una alternativa social i de progrés capaç de convertir-se en majoritària en els governs dels municipis catalans, per tal d’aconseguir els objectius de cohesió social, dinamització econòmica i aprofundiment democràtic que perseguim. La nostra vocació és fer-ho innovant en les formes de participació democràtica per assolir la màxima transversalitat social a cada poble i ciutat. Només comptant amb els elements més dinàmics i progressistes de cadascuna de les nostres comunitats locals podrem assolir els nostres objectius.

6)    Que, per tot l’exposat fins ara, anunciem la creació d’un nou actor polític d’orientació municipalista, d’inspiració social i de progrés, i d’estricta obediència catalana; que contribueixi decisivament a l’eclosió d’aquesta alternativa d’esquerres a cada vila i ciutat de Catalunya, i que apostem expressament per la confluència d’aquest nou actor amb la resta d’iniciatives per bastir un moviment fort compromès amb el socialisme democràtic i catalanista, així com també optem per una política d’aliances amb la resta de les tradicions de l’esquerra nacional del país per bastir l’alternativa a l’actual hegemonia conservadora. Avui des dels municipis, des de la base, amb humilitat però amb ambició: nosaltres comencem i venim a sumar.

Girona, a 4 de juliol de 2014

 

 

 

 

 


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/forumcivej/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/forumcivej/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

You must be logged in to post a comment Login