Enric Hernández: La nota mínima per ser ministre

Enric Hernández: La nota mínima per ser ministre

 

Un petard aquí, una foguera allà, un incendi forestal més enllà… Al Govern de Mariano Rajoy no hi falten ministres destres en la tasca d’encendre la metxa de la polèmica i els ànims del personal, però els mèrits incendiaris de tots ells empal·lideixen davant l’impecable full de serveis que pot exhibir José Ignacio Wert. Al Ministeri d’Educació cada dia és la revetlla de Sant Joan.

D’«espanyolitzar els nens catalans» a endossar a l’erari públic l’educació privada en castellà. De no fer cas de la Generalitat a desdenyar els avisos del sospitós Consell d’Estat. Així obrava el ministre que es definia com un «toro brau», el que es vantava de «fer-se més fort amb el càstig», el que disfrutava envestint els catalans i reunint així els aplaudiments del respectable públic mesetari. Però això ha començant a canviar.

Tot i que la llei Wert atorga a l’assignatura de Religió més rellevància que cap altra reforma educativa, el president de la Conferència Episcopal, Antonio María Rouco Varela,pressiona ara perquè sigui gairebé obligatòria. I a sobre van els consellers autonòmics d’Educació, inclosos els del PP, i es planten davant la pretensió del ministre de limitar l’accés a les beques, tant al batxillerat com a la universitat, per la via d’apujar la nota mínima exigida.

Els últims dies, entre protestes estudiantils i esbroncades al Teatro Real de Madrid, hem assistit a dues rebel·lions i al mateix nombre de rectificacions del brau ministre. Si la setmana passada Wert va accedir a «reconsiderar» la restricció de les ajudes en batxillerat, ahir va haver de fer el mateix amb el famós 6,5 de nota que pretenia exigir als universitaris que disfrutin d’una beca. Qualsevol diria que el càstig ha deixat de valer-li d’estímul.

Legitimitat d’exercici

Si als estudiants becats se’ls paga «per estudiar», com sosté Wert, als governants se’ls paga per governar. A diferència dels presidents, els ministres no es legitimen a les urnes, sinó mitjançant l’exercici del càrrec. I el d’Educació, el més mal valorat pels espanyols (amb un 1,7, segons el CIS), no obté ni de lluny la nota mínima exigible per cursar la carrera.

Enric Hernández, El Periódico, 26/06/2013

 

 

You must be logged in to post a comment Login