Martí Carnicer: Superar els reptes des de la unitat política


Notice: Undefined variable: post_layout in /home/forumcivej/www/wp-content/themes/advanced-newspaper/framework/functions/hook-functions.php on line 100

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 2414

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348

Martí Carnicer: Superar els reptes des de la unitat política

Martí Carnicer és el nou alcalde del Vendrell. Carnicer ha estat escollit alcalde per 16 vots a favor (7 PSC, 6 CiU, 2 PP i 1 JpV) en un ple extraordinari celebrat aquest darrer dimecres, en una Sala de Plens plena de gom a gom, amb la presència de nombrosos alcaldes i regidors de la comarca, representants de les entitats ciutadanes, i moltes persones.

 

Ha dit:

Bona tarda,

Aquest és un acte de normalitat democràtica que té el seu fonament en l’acord que vàrem signar a l’inici de la legislatura els grups municipals que formem part del govern de l’Ajuntament del Vendrell.

Vull agrair el suport dels regidors que han recolzat la meva elecció com alcalde i la participació de la resta de regidors de l’Ajuntament. També em sembla significatiu i vull agrair la presència del conjunt d’autoritats i amics que ens han volgut acompanyar en aquest moment.

En el marc d’aquesta sessió crec adient fer unes reflexions.

El fet que el proper diumenge és la Festa de la Bicicleta al Vendrell i que fa pocs dies vaig llegir un símil que feia el periodista Lluís Bassets entre alguns aspectes de la política i el ciclisme, m’han portat a unes consideracions.

Adaptant les paraules del periodista, escrites en un context diferent, podem constatar que avui, en la nostra tasca del dia a dia, tots plegats (treballadors públics o privats)  ens sentim com el ciclista que s’enfronta a una gran pendent. Una pendent que no sabem ni quan ni com s’acabarà, si serà molt més llarga o finalitzarà en la propera corba. L’única cosa que sí sabem és que hem de continuar pedalant, amb constància i fermesa, amb ànim i il·lusió per assolir el nostre objectiu, superar aquesta pujada tan dura i fer-ho, a més, perquè tot l’equip obtingui la millor posició possible.

Aquesta pendent tan llarga és la crisi econòmica que ens té sotmesos des de fa anys i que encara no tenim clar fins on ens portarà. Però hi ha una cosa que si sabem del cert, i és que hem de continuar treballant, esforçant-nos al màxim, per obtenir els millors resultats possibles, en el nostre cas, per al Vendrell.

Estem davant d’una escalada ferotge i molt exigent; la recessió econòmica més llarga de la història moderna i amb un caràcter totalment diferent a les anteriors pel seu impacte global. Aquesta és una de les claus que s’ha de tenir en compte en el moment de valorar la tasca que està fent aquest equip de govern davant d’aquest repte majúscul. En aquest context l’altre punt de referència, que l’acte d’avui ens porta a recordar, és el resultat de les passades eleccions municipals. Fa dos anys els vendrellencs ens van assenyalar que per afrontar aquesta pendent era necessari un treball d’equip i que tots havíem d’estar disposats a fer el paper que ens toqués en el conjunt per tal d’arribar a la meta. L’objectiu dels corredors, la prioritat d’aquest equip no era ni és arribar els primers, ni guanyar l’etapa. La posició de partida era prou complexa com perquè obtenir el Mallot de líder no fos l’essencial. El què sí era i és important és arribar a la meta en les millors condicions possibles per afrontar la següent etapa.

Aquest era i és el sentit del pacte de consens que vàrem fer fa dos anys i que avui ens ha portat a aquesta elecció d’alcalde; superar els reptes que la crisi econòmica ens planteja a cada moment des de la unitat política, el treball en equip, i l’esforç i diàleg constants.

Crec que tots tenim clar que encara no hem coronat el coll. Una bona part de les propostes que vàrem incloure en el pacte de govern estan pendents d’executar. No sé si finalment les podrem dur a terme totes. Les circumstàncies ens condicionen, però ens hi hem d’esforçar ja que els objectius marcats en aquest full de ruta segueixen sent les nostres fites com a Govern del Vendrell.

En els dos primers anys hem hagut de forjar una nova manera de treballar basada en el debat i l’acord, en reconèixer que un no té mai tota la raó. Personalment, ja venia d’una vivència semblant a un nivell diferent, amb resultats no totalment reeixits. Aquest ha estat un antecedent que he tingut present en tot moment. Hem treballat cercant el consens i donant més rellevància als resultats conjunts per davant del lluïment personal (temptació que sempre està present en la política); entenent les raons dels altres, sense imposar les pròpies i escoltant les demandes que en cada moment ens han anat marcant els ciutadans.

En els dos propers anys hem de continuar treballant en el mateix sentit. Probablement, no podrem evitar alguna confrontació, en aquest cas caldrà aprofundir en el debat fins a arribar a l’acord. L’interès general, el bé comú que per tots nosaltres ha de ser el Vendrell, ha d’estar sempre per damunt de les possibles diferències que puguin sorgir.

La crisi està canviant la política. Veiem com les formes tradicionals de relació entre els ciutadans i la política es posen en qüestió, també en aquest àmbit estem en moments de canvi. Vivim en temps líquids, en els quals el què era segur fins fa poc, ara ja no ho és. Per això, en aquests moments necessitem certeses i seguretats. I les hem de cercar treballant plegats, pedalant en equip, avançant junts en una mateixa direcció.

És així com aconseguirem els objectius que ens proposem per al futur de la nostre vila. Un objectiu que no és altre que superar aquesta pendent tan llarga.

Els temps canvien, i nosaltres també ho hem de fer. La fidelitat als nostres principis, al nostre objectiu com a govern requereix noves respostes per aquests nous reptes. Cal ser més àgils, més ràpids i més forts per superar les adversitats i implicar a tots els ciutadans del Vendrell en aquesta causa comuna que és la futura recuperació econòmica. Una reactivació que ens ha de garantir una societat més cohesionada i amb plena igualtat d’oportunitats.

Cal definir noves fórmules, noves lleis electorals, tenir en compte el paper de les xarxes socials, augmentar la transparència i la participació i un llarg etcètera de canvis i evolucions. Moltes d’aquestes propostes són encara receptes genèriques que caldrà anar concretant. Des del Vendrell volem anar en aquesta línia, perquè creiem en una nova manera de fer política i en una administració més propera que ens faciliti el nostre benestar com a ciutadans.

Hem de fer-ho si no volem caure en mans del populisme, entès com l’aprofitament demagògic de les dificultats per l’obtenció d’un benefici polític. És un risc al qual hem de fer front amb aquestes noves propostes que donin als ciutadans un nou horitzó de certeses i confiança en el paper de la política i les administracions, en el seu futur i el seu benestar. Ara més que mai hem de fer totes aquestes coses junts, com un sol poble que avança en una direcció clara i concreta.

Estic segur que comptaré amb la col·laboració de tots per fer bo el què deia Albert Einstein: la vida és com anar amb bicicleta, s’ha de pedalar endavant per no perdre l’equilibri.

Gràcies.

Martí Carnicer, El Vendrell, 22/05/2013

 

 

 

 


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/forumcivej/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/forumcivej/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

You must be logged in to post a comment Login