Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348
Els comicis electorals celebrats els últims dies a Regne Unit (municipals), França (presidencials), Grècia (legislatives), Sèrbia (presidencials i legislatives), Itàlia (municipals), Schleswig-Holstein (regionals) confirmen que el canvi de polítiques que esperem, vindrà d’Europa. Així ho han expressat els ciutadans europeus que aquests dies han participat en aquestes diferents eleccions i que han donat un missatge clar als seus governants: cal un canvi de rumb en l’agenda política, econòmica i social de la Unió Europea; no a l’austeritat i sí a l’esperança i a una alternativa progressista a les retallades socials indiscriminades que estem patint.
Aquest canvi de rumb, que veiem escenificat arreu amb la victòria del socialista François Hollande a les eleccions presidencials franceses, no es limita a un cas particular de la política francesa, ni a un rebuig dels francesos a l’excessiu personalisme del que fins ara ha estat el seu President, Nicolas Sarkozy.
Divendres 27 d’abril, després de la moció de censura al govern de centredreta romanès, el líder progressista, Victor Ponta, va ser nomenat primer ministre.
Pocs dies després, a les eleccions municipals al Regne Unit, els conservadors rebien un fort vot de càstig davant d’un Partit Laborista que, en ple procés de renovació, va aconseguir guanyar a 72 municipis d’un total de 180, entre els quals es troben ciutats tan importants com Birmingham –la segona ciutat més poblada d’Anglaterra-, Glasgow, Cardiff, Southampton, o Plymouth; i no menys important, les primeres eleccions per alcalde directe a Liverpool.
I si bé no ha estat possible guanyar a la ciutat de Londres, la disminució del suport a l’actual alcalde –la diferència entre el conservador Boris Johnson i el candidat laborista Ken Livingstone no arriba als 70.000 vots-, ha suposat un fort revés pels conservadors de David Cameron.
El passat diumenge, va ser un dia clau per Europa amb eleccions de diferent ordre a França, Grècia, Sèrbia, Itàlia i al Land de Schleswig-Holstein, on els democristians i els liberals no podran formar govern.
La nota negativa de la jornada, però, la va marcar Grècia, amb uns resultats que mostren el descontent dels grecs amb les polítiques d’austeritat imposades per Brussel•les i Berlín, i recolzades pel partit de dretes, Nova Democràcia, i també pel PASOK. Davant la greu situació de crisi en què es troba el país després de dos rescats condicionats a un pla de reducció del dèficit públic molt dur que ha exigit una davallada de salaris, acomiadaments de treballadors públics i una forta reducció de la despesa pública -en general-, d’aquests comicis destaca l’esfondrament del bipartidisme vigent des de la restauració de la democràcia l’any 1974,i l’auge de les opcions que rebutgen l’acord de rescat assolit per l’anterior govern amb la troika comunitària –BCE, FMI i Comissió Europea-, i d’altres més radicals: els neonazis i l’extrema esquerra.
Pel que fa Sèrbia, serà necessària una segona volta el proper 20 de maig, per escollir un nou President, però segons els primers resultats, l’actual mandatari pro europeista, Boris Talic, tindria una lleugera avantatge sobre l’ultranacionalista, Tomislav Nikolic.
A Itàlia, el centre-dreta ha retrocedit en les primeres eleccions celebrades des que l’ex primer ministre, Silvio Berlusconi, va deixar la primera fila de la política el passat novembre, després de 18 anys al capdavant del Poble de la Llibertat (PDL). A l’espera de conèixer tots els resultats, i d’una segona volta el 20 i 21 de maig, el Partit Democràtic (PD) han sortit reforçats de la cita electoral, continuant al capdavant de les enquestes en vistes a les eleccions generals de la primavera de 2013.
El més destacat de les eleccions municipals italianes ha estat, però, la victòria moral de l’anomenada “antipolítica”, el “Moviment 5 estrelles” que es va configurar com a segona força a algunes de les principals ciutats. Un vot de càstig als dos principals partits italians, però també a les mesures d’austeritat imposades pel Govern tecnòcrata de Mario Monti, i que podria créixer, en detriment tant del PDL com del PD, a les eleccions generals.
Per tant, darrerament estem veient com els europeus estan dient prou a la política d’austeritat promoguda fins no fa res pel binomi Merkozy, i estan demanant un canvi de rumb polític i econòmic a la Unió que complementi l’actual estratègia de sostenibilitat pressupostària amb un pacte pel creixement que defensem els socialistes, i que esperem que s’aprovi en el proper Consell Europeu del dia 23 de maig.
Maria Badia, Des del pla país, 10/05/2012
You must be logged in to post a comment Login