Xavi Paz: “No són bons temps per al federalisme”


Notice: Undefined variable: post_layout in /home/forumcivej/www/wp-content/themes/advanced-newspaper/framework/functions/hook-functions.php on line 100

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 2414

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348

P. Fins a quin punt l’incomoda defensar l’adhesió a l’AMI quan vostè no hi va votar a favor?

R. La política, i la democràcia, és això. Hi ha una majoria del ple que va aprovar aquesta moció per sumar-nos com a Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència, i això no és contradictori amb el fet que el meu partit, el PSC, no té en el seu model de país la lluita per la independència, sinó que propugna unes tesis més federalistes. Ho respectem.

P. Ara, però, no li sembla fins a cert punt quimèric defensar políticament el federalisme en un moment en què Espanya crida a fer pinya?

R. És evident que no són els millors temps per explicar el federalisme, però jo crec que no tant per les actituds que vénen de l’altre costat de l’Ebre, sinó en ambdós sentits. Ara mateix, en un cantó i l’altre, hi ha partits i posicions ancorades en el conflicte, posant l’accent a separar, més enllà que hi ha determinats greuges –finançament, dèficit d’infraestructures– que puguin ser compartits.

P. Per tant, les relacions entre Catalunya i Espanya han tocat fons?

R. Se’m fa difícil concretar-ho, perquè no sabem què pot passar en el futur. Ara bé, sí que es veritat que tampoc és el mateix quan a Madrid governen les esquerres o la dreta, ja que el PP està aprofitant la crisi per aplicar un programa recentralitzador. La diferència de programes i models és innegable.

P. L’AMI propugna que mentre no s’assoleixi la independència, Catalunya ha de caminar cap al concert econòmic. Ho comparteix?

R. Aquest és un debat que no s’acaba de canalitzar bé. El mateix PNB admet que en un moment en què Europa ha de caminar cap a una certa unificació fiscal, el concert és una fórmula anacrònica. Jo estic d’acord amb el que ha votat el Parlament, en la línia d’un concert solidari o un millor finançament per al país, perquè el que tenim no és suficient. S’ha de donar valor al que uneix la majoria de la representació popular del Parlament. Després de trenta anys, si la solidaritat ha funcionat s’ha de revisar, i si no ho ha fet, també.

P. El PSC ha de renovar el seu discurs nacional?

R. El PSC ha de ser sensible a les noves realitats nacionals i socials. I a mi m’agradaria que ho fos. Això no vol dir que hàgim de canviar de model, però no és el mateix parlar de federalisme, d’independència o de la sobirania de l’Estat ara que fa trenta anys.

P. Com valora l’impacte que tindran sobre els ajuntaments les mesures decretades pel govern estatal per contenir el dèficit?

R. Poques vegades un plec de mesures havien aconseguit un rebuig tan unànime, perquè es premia qui ha fet malament les coses i es penalitza qui ha estat rigorós. És un cop a l’escalafó administratiu que és més ben valorat per la ciutadania. Es castiga amb molta cruesa els ens locals.

Xavi Paz, entrevistat per Francesc Espiga, El Punt/Avui, 15/08/2012

 

 


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/forumcivej/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/forumcivej/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

You must be logged in to post a comment Login