Mas i Mas-Colell: tercer ajust, un autèntic embolic


Notice: Undefined variable: post_layout in /home/forumcivej/www/wp-content/themes/advanced-newspaper/framework/functions/hook-functions.php on line 100

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 2414

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/forumcivej/www/wp-includes/formatting.php on line 4348

Mas i Mas-Colell han presentat el tercer pla d’ajust del seu mandat (després d’un any i mig des de les darreres eleccions). L’expectació pel contingut d’aquest tercer ajust era gran . Però la compareixença d’ambdós davant dels mitjans no ha aclarit masses coses. Sembla com si el procés de recuperació econòmica no anés amb ells. Venen a dir, amb displicència, que ells no decideixen, que en realitat pinten poc, i que el pla obeeix a un règim d’”obligacions externes” que ve imposat per l’Estat i per la Unió Europea. Tampoc saben si les mesures són del tot o no necessàries (aquesta aparent candidesa es contradiu amb les declaracions dels ministre d’Educació Wert, i d’Hisenda Guindos, en el sentit que algunes de les darreres mesures de l’Estat, principalment les referides a la modulació dels serveis bàsics- haurien estat suggerides el propi Govern de CiU).

I poca cosa més. Actuacions per estimular l’economia, cap. Mesures per reorientar la producció catalana cap a l’exportació, tampoc. Una proposta de quadre macroeconòmic de Catalunya, que estimuli les expectatives de la ciutadania i revitalitzi el consum i la demanda interior, tampoc. Aplicació de mesures de càstig a la ciutadania, totes: recolzament de la reforma laboral de l’Estat (es preveu un efecte real antitètic al perseguit, és a dir, un nou graó de desocupació), pujada d’impostos i taxes (amb efecte inhibidor), i retall sistemàtic dels serveis públics bàsics. En conclusió: una autèntic embolic.

Mas i Mas-Colell han subministrat algunes perles retòriques que denoten una profunda inconsciència, i l’absència d’un nord creïble, amb possibilitats reals. Per exemple: “la situació seria una altra si l’Estat ens pagués el que ens deu”, “un pacte fiscal amb l’Estat solucionaria tots els nostres problemes”, “farem un ajust que afectarà també la Salut i l’Educació”, o “reduirem totes les subvencions encara que no linealment”. Totes aquestes afirmacions han posat els pels de punta a l’oposició parlamentària. No solament pel contingut, sinó per l’actitud que revelen. Mas i Mas-Colell no saben què fer, i no tenen la més remota idea de quines mesures prendre. Els grups de l’arc parlamentari, excepte el grup del Govern, forçaran la compareixença d’ambdós perquè expliquin, amb tot tipus de detalls, què volen dir cadascuna de les afirmacions fetes. Un exemple, l’eufemisme “reduir les subvencions, però no linealment” vol dir acabar d’una sola tacada amb totes les escoles bressol?

El Guaita

Reproduïm la crònica de la compareixença de Mas i Mas Colell davant dels mitjans subministrada per El Periódico:

Mas confia a estalviar 1.500 milions amb un pla d’ajust sense xifres concretes

1.500 milions d’euros és l’estalvi que ha estimat el president de la Generalitat, Artur Mas, que pot aconseguir amb la tercera tisorada aprovada pel Govern en any i mig. No obstant, tant ell com el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, no han desglossat l’impacte de les retallades per partides, malgrat que el pla ha de ser beneït dijous pel Govern espanyol, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. Els ajustos inclouran la reducció de plantilles d’empreses públiques, la congelació de les subvencions que atorga l’Executiu, la venda de patrimoni públic, la privatització d’alguns organismes de la Generalitat i la creació d’una taxa sobre la primera matrícula de FP de grau superior.

Mas ha citat com a exemple el cas de la firma GISA, que ja ha portat a terme un expedient de regulació d’ocupació. “Hi haurà menys recursos per a empreses públiques i menys persones”, ha manifestat en una roda de premsa de dues hores de durada. “No hi haurà acomiadaments massius, però sí alguns ajustos a les plantilles d’algunes empreses”, ha matisat. Mas, que ha volgut “donar la cara” per explicar, segons ha dit, unes mesures preses per “obligació” en circumstàncies extremes i per “errors dels altres”, ha garantit als catalans que aquest pla, encara que provocarà “incomoditats”, no traspassa les “línies vermelles” dels drets bàsics i els serveis essencials.

A més, el president ha explicat que Catalunya aplicarà els ajustos acordats pel Govern central en matèria de sanitat i educació, com la pujada de les matrícules universitàries, malgrat que el Executiu català havia insinuat que recorreria aquestes retallades al Tribunal Constitucional. Sí que s’ha rebel·lat contra la decisió de l’Estat de deixar d’atendre els immigrants sense papers. Ha garantit l’assistència per als estrangers en situació irregular que requereixin una atenció sanitària “greu”, encara que ha anunciat que la Generalitat reformarà la llei per evitar casos de turisme sanitari.

Aquestes retallades se sumen als dos anteriors cops de destral de l’Executiu català, que es van centrar a reduir els serveis públics i a crear noves taxes. Mas ha dedicat la majoria de la seva intervenció a justificar que aquest tercer ajust és responsabilitat de tercers, com el tripartit, per l’herència que va deixar a CiU, i, sobretot, el Govern central, tant del PSOE com del PP, pels seus incompliments amb Catalunya. Al final de la seva declaració, Mas ha subratllat que la Generalitat aprova “aquests ajustos en condicions duríssimes pels incompliments del Govern espanyol i les exigències de la Unió Europea”.

El president ha cridat els partits catalans a “fer pinya” perquè “ningú ajudarà” Catalunya, ha sostingut que la meitat del pla d’ajust no seria necessari si el Govern central pagués els 759 milions que deu de l’any passat i ha acabat al·ludint al pacte fiscal, per anunciar una cimera de partits sobre el finançament a final de mes.

En la seva compareixença juntament amb el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, Artur Mas ha subratllat que “l’austeritat no és un càstig, és un valor”. El president ha iniciat la seva intervenció destacant que Catalunya es troba “en una situació temuda però real de recessió econòmica”, i ha afegit que el Govern està rebaixant el dèficit públic “en un moment de centrifugació del dèficit i amb els mercats tancats”. En aquest sentit, ha llançat un gest de complicitat als funcionaris: “Estem reduint el dèficit gràcies al sacrifici dels treballadors públics”.

 Fidel Masreal/Agustí Sala, El Periódico, 16/05/2012


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/forumcivej/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/forumcivej/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

You must be logged in to post a comment Login